Lär mer om SharePoints sajttyper

Något vi ofta får frågor om är när man ska använda vad för typ av sajt i SharePoint. När använder man en kommunikationswebbplats och när använder man en gruppwebbplats. Vad är syftet med de här olika sajttyperna i SharePoint och har vi några bra exempel? Därför ger vi dig nu lite sommarläsning kring just SharePoint och de olika sajttyperna- Håll till godo!

Sajttyper i SharePoint

Det finns två olika typer av sajter att välja på när du ska skapa en yta i SharePoint Online.

  • Kommunikationswebbplats
  • Gruppwebbplats eller teamsajt som vi ofta säger är kopplad till en sk Microsoft 365 grupp vilket innebär att du till denna kan koppla Planner, ett Teams etc

För att skapa en sajt går du t ex till SharePoint start via kaksmule-navigeringen och väljer skapa sajt
Då får du välja vilken sajtyp du vill ha.

Till kommunikationswebbplatsen finns några olika mallar kopplade.

 

Kommunikationswebbplats

När du vill dela och visa upp innehåll för visning (men inte redigering) till en stor publik eller hela organisationen då vill du ha en kommunikationswebbplats. På en kommunikationswebbplats kommer det oftast att finnas ett mindre antal   innehållsförfattare och ett mycket större antal läsare eller konsumenter. Ett bra exempel är ett  intranät. Även om du har samarbetsdelar kopplade till  intranätet är det primära syftet  att kommunicera en innehåll som  företagsnyheter eller visa upp tjänster och information som dina fördelar och policyer. Intranätwebbplatser är bra exempel på när  kommunikationswebbplatser lämpar sig bäst. Innehåll som skapas av en mindre grupp avsett att nå hela eller stora delar av organisationen.

 

Grupp- eller teamwebbplats

 

När du vill skapa en plats där medlemmarna i en arbetsgrupp eller projektgrupp kan samarbeta om  olika typer av leveranser, planera en händelse, ha koll på progress och status  eller utbyta tankar och idéer. Då är det en gruppwebbplats du bör välja. . På en teamwebbplats är alla medlemmar med och gemensamt skapar och redigerar innehållet. En gruppwebbplats är ett ställe där samarbete och arbeta i olika former utförs. Med denna typ av webbplats får du delad kalender, den delad mailbox, mejladress, OneNote anteckningsbok, Planner och möjligheten att koppla till ett Teams.
Innehåll som skapas och konsumeras av en utvald, begränsad grupp av människor i deras dagliga samarbete. 

SharePoint gruppwebbplats automatiskt från Teams

 

När du skapar ett team i Microsoft Teams skapas automatiskt en SharePoint-gruppwebbplatstill Teams. När ett Teams skapas kan du också välja att ansluta befintliga SharePoint-gruppwebbplatser till ett nytt team i Microsoft Teams. Du ser det i dialogen i Teams.

För privata kanaler i Microsoft Teams skapas också  automatiskt enSharePoint-gruppwebbplats för den privata kanalen.

Teams-anslutna grupp-webbplatser och kanal-webbplatser hanteras på ett annat sätt än din typiska SharePoint-gruppwebbplats. Microsoft gör små uppdateringar av visnings- och hanteringsupplevelsen för att förenkla slutanvändarupplevelsen. Du kan läsa mer om dessa i  Microsoft 365 Roadmap ID 81945.

Anpassningar som görs för att förenkla för användarna.

 

Publicerat av:

Anette Stjärnkvist Lönnberg

anette.lonnberg@anytrust.se +46(0) 702-580 770

Anette jobbar som konsult och rådgivare i den digitala arbetsplatsen. Anette jobbar med olika typer av uppdrag och kunder och trivs bäst när hon kan lösa kunders problem och utmaningar. På fritiden är det bla hundar, Thåström och racing som är stora intressen.

Vill du ha hjälp med hur du kan arbeta med sajter och innehåll i SharePoint? Hör av dig till oss.

*” anger obligatoriska fält

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.